Harmoni med meditation

Vi lever i en värld där våra liv har lätt för att snurra på i en väldig fart och vi har ofta en vana att boka in extra jobb och vardagsmåsten. Vi håller gärna på med en sak, samtidigt som vi oroar oss över något annat, planerar morgondagens uppgifter eller svarar på notiser och mejl. Orken och inspirationen är ofta låg och vi undrar hur vi kan skapa oss ett mer balanserat liv i harmoni. Meditation är otroligt lätt tillgängligt och ett perfekt verktyg för att uppnå just detta. Via meditation ökar vi vår koncentrationsförmåga och genom att fokusera på en uppgift åt gången spenderar vi mindre energi på att slutföra uppgiften. När vi blir bättre på att fokusera har vi också lättare för att njuta och känna mer glädje i nuet. Endast denna "lilla" fördel med att meditera, som gör att vi blir mer uppmärksamma och medvetna i nuet gör att vi har lättare att hantera både jobb och vardag.

 

Genom meditation hjälper vi också kroppen att återhämta sig och ger både den och sinnet en välbehövlig vila. På samma gång gör den oss mer motståndskraftiga mot stress och sänker produktionen av stresshormonet kortisol.

 

Ytterligare hälsofördel med meditation är att vi får lättare att kontrollera våra känslor. Känslor är bra och vi är skapta för att känna alla typer av känslor. Både lättsamma och jobbiga men visst vore det skönt att bibehålla lugnet när yttre omständigheter bjuder in till exempelvis stress, ilska och besvikelse. När vi mediterar, lär vi oss att ta ett steg tillbaka och observera en situation i stället för att reagera med full kraft. Vi besparar oss själva ytterligare energi. 

 

Fördelar

med Meditation

Minskar

stress & oro

Ökad koncentrations-förmåga

Stärker immun-försvaret

Ökar

blodflödet

Balanserar

känslor & minskar depression

Djup

avslappning

för återhämtning

Ökat

minne

Förbättrar

sömnkvalitén

Ännu en stor fördel med meditation, som man inte alltid tänker på är att det går att göra överallt. Hemma, på jobbet, på bussen, på semestern, ute i naturen med mera. Och det är helt gratis, om man inte att väljer att gå med i en meditationsgrupp men den kanske behövs för att komma igång eller hitta ny inspiration. För att meditera krävs inga speciella kläder eller accessoarer. Det går exempelvis alldeles utmärkt att sitta på en stol i köket, en stubbe i skogen eller soffan i vardagsrummet. Hoppa gärna över att sitta på golvet med benen i kors. Ska det vara avslappnat behöver det också vara bekvämt. Vill du prova på att meditera men behöver lite tips för att komma igång? Här hittar du tre meditationer för att komma igång.

För att läsa mer om forskning och hälsofördelarna med meditation klicka här. Är du intresserad av att läsa mer om Jessica som håller i våra meditationsgrupper och hennes personliga erfarenhet klicka här

 

Kurser / Bokning

© 2020 Youle - health & awareness - Stationsvägen 13 - Insjön - tel: 0793-41 41 51 - mejl: info@youle.se